Vandreruter

De syv spor på Svinø og Avnø

Alle turene varierer i længde fra cirka 2,5 kilometer til 15 kilometer og starter ved Avnø Naturcenter, hvor du kan parkere. De syv spor dækker et 3000 hektar stort område.

Rødt spor i det åbne land er på cirka 2,5 kilometer og byder på fuglekvidder, kvækkende frøer og spættede sæler. Det er en rigtig god ide at tage en kikkert med på turen.

Blåt spor er på cirka 3.5 kilometer og går gennem den lille Nokkeskov, hvor de gamle træer får lov til at forfalde naturligt til glæde for svampe, insekter og småfugle. En del ruten følger kystlinjen med fin udsigt til Knudshoved Odde. Og på vej til skoven kan du finde sjældne planter som Smalbladet Hareøre og Soløje Alant.

Gult spor er historiens vingesus og er cirka 5 kilometer lang, den går forbi Avnøgård og op til den restaurerede jættestue, Østerhøj. Avnøgård er i privat eje. Der er ikke offentlig adgang så du skal blive på ruten, du kan sagtens få et godt indtryk af gården derfra. Når du besøger jættestuen, er det en behagelig fordel at have lange bukser på - og en god idé at medbringe en lommelygte eller et tændt stearinlys.

Brunt spor er kærlighedsstien turen er på 9,5 kilometer og fører dig forbi Avnø Pumpestation og et fantastisk flot udsigtspunkt ved Mulvig. Her kan du holde hånd ved borde og bænke og nyde kigget over det storslåede landskab. Turen går også forbi Fjordgården, hvor du på få meters afstand kan opleve opdræt af vildsvin på friland. En del af turen følger den slagne landevej, der er anlagt på oprindelig havbund.

Turkis spor kaldes bondegårdsturen, turen er på cirka 15 kilometer og går fra oprindelig havbund og op over et af de højeste udsigtspunkter på Svinø. Du kommer forbi Norvang, hvor der produceres slagtesvin, og langs ruten kan du se billebanker og barjordsstriber til glæde for agerhøns og vandhuller med frøer.

Lilla spor er cirka 14 kilometer og fører dig gennem Svinø Nor, hvor du går på den oprindelige havbund. Du passerer agerhønsenes spisekamre og solpladser, en gård med Antoniusgrise og en række vandhuller, hvor der arbejdes med at skabe gode betingelser frøer og tudser.

Hvidt spor

med fortidens minder er på cirka 15 kilometer lang og fører dig forbi en åben restaureret gravhøj, Måneshøj, samt en meget smuk mindelund ved Svinø Kirke for 45 amerikanske soldater, der blev begravet i 1942.

En del af ruten går gennem det lavtliggende Svinø Nor. Der er en afstikker ud til fiskerlejet ved Nørrestrand.

Vandreruter